Sănătate și frumusețe – L2Frenzy

Sănătate și frumusețe – un ghid practic pentru subiecte legate de sănătate și frumusețe: dietă, slăbire, sport, recreere, nutriție.

5 semne că ai probleme cu ochii

5 semne că ai probleme cu ochii


Nu le bagi în seamă, dar ele te anunță că nu-i totul în regulă cu ochii tăi și că vizita la oftalmolog nu suportă amânare.

Probleme cu ochii nu înseamnă doar probleme de vedere. Câteodată, chiar dacă ai privire ageră, apar simptome care, nebăgate în seamă, duc la apariția sau agravarea  unor afecțiuni oculare. Iată câteva dintre ele:

1. Albul ochilor e… roșu

Înroșirea albului ochilor poate apărea din cauza unei accidentări la nivelul globului ocular ori în urma unui puseu hipertensiv. Dacă aceste cauze au fost eliminate, atunci ochii roșii sunt semn de conjunctivită. Verifică dacă nu cumva pleoapele sunt un pic umflate și ușor dureroase și adresează-te de urgența unui medic oftalmolog!

2. Ochii par mai mari decât de obicei

Cand ochii foarte mari, bulbucați sunt o trăsătură nativă, nu e nici un pericol. Aceasta intervine dacă observi că ochii s-au mărit în raport cu mărimea lor obișnuită, privirea e mai vie, mai umedă și pleoapele par că nu se închid bine. Afecțiunea se numește exoftalmie, iar cauza ochilor  proeminenți poate fi hormonală sau infecțioasă. Oricum, ea trebuie detectată și luate măsuri rapid, pentru a se preveni degradarea ocualră și chiar pierderea vederii.

3. Vezi musculițe. Inexistente!

E acea senzație că vezi mici puncte strălucitoare ce se mișcă haotic. Dacă o ai ocazional, poate fi un semn de oboseală oculară, dar dacă problema persistă, poate fi vorba despre o desprindere de retină, afecțiune perfect tratabilă doar când e descoperită din timp. Persoanele care suferă de miopie sunt mult mai expuse acestei afecțiuni.

4. Ai „nisip” în ochi

Acest fenomen apare când ochii nu produc destule lacrimi. De sindromul ochilor uscați poți scăpa cu ajutorul unui tratament cu lacrimi artificiale, prescris de medic. Acasă, fă-ți comprese din batiste umede și calde.

5. Ai ochi sensibili la lumină

Fotofobia, adică sensibilitatea la lumină, are mai multe cauze, infecții oculare, iritații produse de lentilele de contact, dezlipirea de retină, dar poate apărea, ocazional, din motive ce nu țin de sănătatea ochiului: migrene ori infecții virale. Persoanele cu ochi albaștri sunt mult mai expuse. Dacă nu poate fi depistată o cauză concretă, purtarea lentilelor de contact proteice crește confortul ocular.

Rate this post