Sănătate și frumusețe – L2Frenzy

Sănătate și frumusețe – un ghid practic pentru subiecte legate de sănătate și frumusețe: dietă, slăbire, sport, recreere, nutriție.

9 simptome ale diabetului

9 simptome ale diabetului


Peste un milion de români suferă de diabet, o boală care îți complică viața sau chiar îți poate scurta zilele dacă nu e ținută sub control. Depisteaz-o din timp!

Mulți neglijează analizele anuale obligatorii, deși pot scoate la iveală tot felul de afecțiuni, inclusiv diabetul de tip II. Acesta apare când pancreasul secretă insuficientă insulină sau organismul n-o folosește așa cum ar trebui. Există însă câteva semne prevestitoare, iar dacă le recunoști, investigațiile medicale nu trebuie nicidecum amânate:

1. Ți-e sete mereu

Dacă ești nevoită să mergi des la toaletă, organismul se deshidratează și ai mai mereu gura uscată și senzație de sete. De aceea simți nevoia să bei mai multe lichide decât în mod normal.

2. Mănânci tot timpul

Acest simptom are și un nume științific: polifagie – o poftă de mâncare exagerată care apare la persoanele diabetice, chiar dacă nu duce neapărat la îngrășare, ci dimpotrivă.

3. Urinezi des

Când glucoza din sânge depășește limitelele normale, rinichii încearcă s-o elimine prin urină, secretată în cantitate mai mare. Astfel, ești nevoită să mergi la toaletă mai des, inclusiv în timpul nopții.

4. Rănile se vindecă greu

Fenomenul nu este pe deplin explicat, dar se pare că nivelul crescut de glucoză din sânge încetinește procesul de vindecare a rănilor sau chiar  a vânătăilor.

5. Faci candida frecvent

Excesul de glucoză poate favoriza dezvoltarea ciupercii candida. La femei, se manifestă prin senzație de mâncărime și secretie vaginală abundentă, albicioasă. Și infecțiile urinare sau ale pielii apar mai des, întrucât nu numai ciupercile, ci și bacteriile se înmulțesc mai ușor când nivelul de zahăr din sânge este ridicat.

6. Ai vederea încețoșată

Excesul de glucoză netratat timp îndelungat poate afecta retina, cauzând puncte întunecate sau luminoase, vedere distorsionată sau alte probleme similare.

7. Slăbești fără motiv

Mănânci normal sau chiar mai mult decât de obicei, dar slăbești văzând cu ochii? Asta poate fi pentru că organismul reține mai puțină apă (o cantitate mare fiind eliminată prin urină), dar și din cauza faptului că celulele nu pot folosi eficient glucoza – deci nu te îngrași, deși mănânci bine.

8. Ai o urmă întunecată în jurul gâtului

Efortul organismului de  a secreta mai multă insulină determină pigmentarea pielii de obicei în zona cefei, dar e posibil să apară un inel întunecat de jur împrejurul gâtului.

9. Nu scapi de senzația de amorțeală

Diabetul netratat mult timp duce la afectarea nervilor, în special celor periferici, așa că durerile și amorțelile picioarelor pot avea această cauză.

Factori de risc

Simptomele clasice pot lipsi la debutul diabetului de tip II și, după o perioadă de evoluție asimptomatică, complicațiile cronice ale diabetului sunt cele care duc pacientul la medic. Nu aștepta ca boala să ajungă într-un stadiu avansat, ci mergi la control din timp dacă:

Ai peste 45 de ani – cu cât înaintezi în vârstă, riscul de diabet este mai mare, dar, cu toate acestea boala poate să apară inclusiv la tineri sau copii.

80% din cei care suferă de diabet de tip II sunt supraponderali.

Ești supraponderală – chiar și cinci kilograme peste greutatea normală cresc riscul de diabet și ești cu atât mai mult expusă cu cât greutatea este mai mare. Această afecțiune este deseori mână-n mână cu excesul ponderal, pentru că celulele grase au o rezistență crescută la insulină.

Nu faci mișcare – recomandarea de a face 30 de minute de mișcare pe zi o auzi atât de des, încât a devenit deja banală, dar nu este o vorbă-n vânt! Sedentarismul este o caracteristică ce se regăsește la majoritatea diabeticilor.

Cum diagnosticăm din timp diabetul?

Pentru diagnosticul precoce al diabetului zaharat tip II, Asociația Americană de Diabet recomandă testarea tuturor persoanelor asimptomatice cu vârsta peste 45 de ani sau la adultul de orice vârstă în caz de exces ponderal (IMC≥25 kg/m2) sau obezitate (IMC≥30 kg/m2) când se asociază unu sau mai mulți factori de risc (rude de grad I cu diabet zaharat, sedentarism, femei diagnosticate cu diabet gestațional sau care au născut fete cu greutatea > 4 kg, femei cu ovare polichistice, hipertensiune, HDL scăzut și/sau trigliceride crescute, istoric de boală cardiovasculară, tolerantă alterată la glucoza sau HbA1c ≥5,7%).

Testele utilizate pentru diagnostic sunt: glicemia a jeune, hemoglobina glicată prin metode standardizate HbA1c și testul de toleranță orală la glucoză.

Dacă testele sunt normale, ele trebuie repetate la trei ani. Dacă testele stabilesc diagnosticul de prediabet, testarea se repetă anual.

Rate this post