Sănătate și frumusețe – L2Frenzy

Sănătate și frumusețe – un ghid practic pentru subiecte legate de sănătate și frumusețe: dietă, slăbire, sport, recreere, nutriție.

Alunițele: semn de frumusețe, risc de boală

Alunițele: semn de frumusețe, risc de boală


Denumite de medici nevi, indiferent dacă sunt firave, abia vizibile ori foarte numeroase, pot fi periculoase.

Numărul lor mare poate semnala o anumită boală, cum ar fi sindromul leopard. Altele sunt mici la început, dar apoi cresc sau se bombează – acestea sunt unele dintre cele mai periculoase, motiv pentru care trebui urmărite cu foarte mare atenție. Când ai o singură astfel de formațiune pigmentară, trebuie urmarită mancarea de către medicul de familie, pentru detectarea la timp a apariției pe suprafața ei a vreunui „puiuț”.

Chiar dacă bunica crede cu tărie că este un om norocos cel care are alunițe, mergi periodic la dermatolog, mai ales dacă unul din părinți are alunițe cu probleme (nevi displazici)! Ce-ți spunea bunica era valabil în tinerețea ei, când mâncarea nu conținea atâtea chimicale, când pătura de ozon nu ajunsese ca un pled găurit, iar soarele nu era atât de dăunător…

Ce sunt

Alunițele sunt pete hiperpigmentare ale pielii. Pot fi plate sau în relief, de diferite dimensiuni și forme. Culoarea alunițelor se datorează unor celule pigmentare numite melanocite, ele variind de la roz la negru. Nimeni nu cunoaște exact cauza alunițelor, dar mare parte din oameni au cel puțin câteva.

Majoritatea alunițelor nu sunt periculoase, dar până la 50% din melanoame se dezvoltă din alunițe preexistente. Stai cu ochii pe ele!

Când observi o aluniță, fii atentă la câteva aspecte:

  • Ia seama la asimetria acesteia (dacă jumătate din aluniță nu se potrivește cu cealaltă jumătate)
  • Studiazăț-i marginea, dacă este neclară ori aspră
  • Și culoarea este un „semn”, mai ales dacă este neuniformă; așadar, fii atentă daca nu cumva alunița este un amestec de nuanțe de maro sau un mix de negru cu maro-deschis.
  • De asemenea, diametrul aluniței este foarte important, și anume să nu depășească 6 mm.
  • Un alt tip de aluniță care poate să se transforme în melanom este nevul displazic sau alunița atipică. Aceasta este mai mare de 6 mm, are forma neregulată și poate avea centrul mai închis la culoare.
  • Uneori, pe margini se observă puncte închise la culoare. Aceste alunițe trebuie examinate la intervale regulate

4 sfaturi de aur

1. Alunițele de un negru intens, roșii sau cu o culoare neuniformă ar trebui verificate de un medic dermatolog.

2. Sub nici o formă nu încerca să „tratezi” sau să „ștergi” alunița ori alunițele prin vreo metodă băbească!

3. O alunița care provoacă mâncărimi, supurează, sângerează sau doare trebuie examinată neîntârziat de către un medic specialist.

4. Dacă micuțul tău are alunițe, explică-i că nu trebuie sub nici o formă sa le râcâie, scarpine sau rupă cu unghiile. Fii atentă sa nu i le rupi nici tu, accidental.

Rate this post